Mijn passie voor ijsbaden

02-08-2023

Ja hoor je ziet het goed. Ik zit in een ijsbad!!! 

Precies 1 jaar geleden volgde ik een workshop van Wim Hof en afgelopen weekend maakt ik opnieuw een afspraak met Anna van Dóttir Experiences. Je moet het gedaan hebben om te begrijpen waarom het zo verslavend is!! En ik kan het niet laten hier mijn verhaal met jullie te delen. Gewoon omdat ik hoop nog iemand enthousiast te maken dit ogenschijnlijk onmogelijke te overwinnen. Omdat het mij zoveel goeds heeft gebracht.

Hoe ik op het idee kwam dit te gaan doen

Ik ben echt niet bijzonder. Dat denken mensen, dat ik hier talent voor heb. Ik ben juist iemand die het altijd koud had. Eigenlijk mijn hele leven al. Ik voelde me vaak ellendig en al zeker in de winter. Zat voor de houtkachel maar kreeg het maar niet warm. Voor de grap zei ik "Mijn thermostaat is kapot" Niet beseffende dat dit echt de reden was. Mijn lichaam kon zichzelf niet opwarmen.

Ik zag op Instagram een video waarin Anna in IJsland in een ijsmeer ging. Dat was begin 2022. Ik had zo ongelofelijk veel bewondering voor haar en ze zei dat iedereen het kan door te oefenen. Ik kon het me echt niet voorstellen maar mijn interesse was gewekt... Ik ging me verdiepen in deze koudetherapie.

Ik ontdekte dat je je lichaam kunt "leren" zichzelf op te warmen. Dat je door het nemen van koude douches en ijsbaden je innerlijke fire aanwakkert en bruin vet aanmaakt.

Ik las dat het goed is voor je immuunsysteem doordat je witte bloedcellen aanmaakt. Dat je bloedsomloop gestimuleerd wordt en dat je gelukshormonen aanmaakt. Op een dag zou ik dit leren en stelde me het als doel voor 2022.

Hoe meer ik las, hoe enthousiaster ik werd

Ik begon op een vroege ochtend in juni 2022 in het zwembad van mijn dochter. 18 graden klink nu heel warm maar dat vond ik toen behoorlijk fris. Mijn benen deden echt enorm pijn en ik moest leren focussen en rustig ademhalen. Toen waagde ik me onder de koude douche.

Het was een goede voorbereiding op mijn eerste workshop (31/7/22) bij Anna van Dóttir Experiences en wist "Dit is wat ik wil, dit doet me goed!"

Mijn eerste ijsbad bij Anna

Ik had enorme stress toen ik voor het eerst voor het ijsbad stond. Het is angst voor het onbekende. Hoe gaat mijn lichaam reageren, raak ik in paniek? Gaat het me lukken?

Door de workshop wist ik in theorie wat ik moest doen en wat ik kon verwachten. Met volledige concentratie en hoge hartslag stap ik in het bad en op de uitademing laat ik me helemaal zakken. Het water is echt ijs- en ijskoud. Mijn ademhaling gaat zeer snel. Ik wil het liefst vluchten maar sluit mijn ogen en geef me er helemaal aan over. Focus op mijn ademhaling en lang diep uitademen. De eerste 30 seconden zijn het zwaarst, daarna wordt het draaglijk en dat gaat over in een euforisch gevoel. Je ogen gaan open en je wordt mega blij. Het besef dat je in ijs zit en dat er niets gebeurt. Dat je het kunt. 

Je krijgt een ongelofelijke kick. Een mentale boost! Eens je uit het bad stapt en je bloed weer gaat stromen krijg je een tintelend gevoel en denk je "Ik wil nog een keer". 

Dit gevoel nadien is echt verslavend!

Ik wil dit blijven doen!

Ik kocht een zitbad en merkte hoe snel mijn lichaam gewend raakte aan lagere temperaturen. Ik gooide er steeds meer koelelementen en ijsflessen in… Ik ruilde mijn zitbad voor een echt groot bad en mijn doel was de winter doorstaan.

De herfst kwam en hoeveel het ook regende of zelfs stormde, elke dag was dit het eerste wat ik deed. Een duik in mijn bad. Een paar minuten waren al genoeg om met een ongekende blijdschap en energie aan de dag te beginnen.

Toen werd het winter

De winter kwam en het ging vriezen. Vol trots brak ik voor het eerst het ijs en ging in het ijskoude water liggen. Het viel wel mee… Mijn lichaam heeft langzaam aan kunnen wennen.

Ik had mijn doel voor 2022 bereikt!

Soms twijfel ik, sta voor het raam en kijk naar buiten. Soms schijnt de zon, andere dagen is het donker en mistig en denk ik "vandaag sla ik een dagje over, dat mag". Het lijkt zo onwerkelijk dat ik dit doe, maar ik hou me aan mijn afspraak met mezelf en ga. Keer op keer, dag in dag uit.

Dankbaar dat mijn lichaam dit kan

Trots op mezelf dat ik volgehouden heb

Verbaasd tot wat je in staat bent met doorzettingsvermogen en vertrouwen in je eigen lichaam!


En weet je? JIJ KAN HET OOK!

Met dank aan Anna Bernburg voor alle support - www.dottirexperiences.be