Wat zijn etherische oliën

19-02-2023

Etherische oliën of vaak ook wel essentiële oliën genoemd, zijn aromatische vloeistoffen gewonnen uit verschillende delen van planten. Alhoewel ze oliën worden genoemd, bevatten ze geen vet. Ze zijn vloeibaar op kamertemperatuur, maar verdampen al snel bij verhitting en ontbranden gemakkelijk. Soms - bijvoorbeeld bij citroen en sinaasappel- wordt deze overheerlijk geurende olie verkregen door de verse schillen te persen. Maar meestal worden ze verkregen door destillatie. Van sommige planten is heel veel plantmateriaal nodig voor slechts 1 druppel vloeistof en dat zie je dan terug in de prijs. Hoe minder olie er in zit, hoe duurder het flesje. Waarom zoveel moeite doen vraag je je misschien af? Omdat etherische oliën bijzonder mooie eigenschappen bezitten en heel wat voor je huid kunnen doen! 

Veel etherische oliën bezitten geneeskrachtige eigenschappen

Sommige geven je immuunsysteem een boost, helpen je beter adem te halen en andere helpen bij wondherstel of werken pijnstillend. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat etherische oliën een heilzame werking hebben op je geest! Zo is algemeen bekend dat Lavendel rustgevend is, terwijl Bergamot voor een opwekkende sfeer of verkwikking zorgt. Het bevorderen van je gezondheid met essentiële oliën heet aromatherapie.

Wat kan je allemaal doen met etherische olie?

Als je denkt dat het enkel maar mooie lieve flesjes zijn met een lekker geurtje dan heb je het mis! Etherische oliën kennen tal van toepassingen! Hier enkele op een rijtje:


In de verdamper/diffuser

De meeste mensen gebruiken etherische oliën om een aangename geur te verspreiden in de ruimte. Het is heel eenvoudig: Je vult een diffuser met water, een paar druppels er in en in no time tover je de ruimte om in een sfeerpaleisje. Iedereen die binnen komt is vol verwondering over hoe lekker het ruikt!

Op een geursteen

Een paar druppels op een geursteentje is perfect als je een subtiele geur wil zoals naast je bed of op de babykamer.  Druk aan het werk? Plaats dan een geurblokje met pepermuntolie, rozemarijn en/of een citrusolie op het bureau. Dan mag je gerust goed doordruppelen zodat deze oliën je alert kunnen houden! Het voordeel van een geursteen is dat hij ook makkelijk mee genomen kan worden! Geef hem mee aan je kids als ze examen hebben.  Enkele druppels Citroen en als hij of zij merkt dat de concentratie minder wordt:  even ruiken aan het steentje en de olie haar werk laten doen.

Gebruik op de huid

- Maak zelf je massageolie met je favoriete geur! Let op: Op enkele oliën na (b.v lavendel olie en tea tree) kan etherische olie niet puur op de huid worden gebruikt maar moet worden vermengd met een basisolie zoals amandelolie en/of jojobaolie. Hoeveel druppels je in verhouding moet toevoegen is afhankelijk van de toepassing. (zie onderstaand schema)

Verhouding aantal druppels in massageolie:

½ % voor baby's vanaf 3 maanden en kinderen tot 3 jaar

1 % voor gezicht en kinderen onder de 6 jaar

2 % voor lichaam - In ieder geval niet boven de 3%

5% voor specifieke therapeutische toepassingen

- Ook zelf scrubs maken is leuk! Je kunt kiezen voor een scrub voor je handen, voeten of lippen en telkens kun je je favoriete geur toevoegen. Zo ben ik zelf gek op een sinaasappel scrub voor mijn lippen. Voor mijn handen kies ik steeds de mandarijn scrub en voor mijn voeten de scrub met eucalyptus-mint. Een scrub maak je met zout of suiker en een plantaardige olie waar de etherische olie in vermengd is.

- Ook aan een masker op basis van groene of witte leem kan je etherische olie toevoegen. Een groene klei masker met tea tree en citroen is favoriet om de huid te reinigen bij puistjes.

In de keuken 

En dan bedoel ik niet, verdampen in de keuken, maar ook echt in het eten verwerken tijdens het koken en bakken! Essentiele oliën in de keuken zijn ook zeer economisch in gebruik: vaak is een druppeltje al genoeg! En je hebt ze altijd bij de hand in tegenstelling tot de verse ingrediënten. Enkele voorbeelden zijn kruiden zoals tijm, oregano en rozemarijn of citrusvruchten zoals citroen en sinaasappel. In een later blog zal ik hier extra info over geven.

Gebruik als stoom inhalatie

Je kent het wel - Je bent verkouden en krijgt het advies te "stomen" Met je hoofd onder een handdoek en boven een pan met heet water en enkele druppels Eucalytpus hangen, zodat je neus helemaal open komt en je terug kunt ademhalen. Of in de sauna of infraroodcabine.

In bad of voetenbad

Heerlijk wegdromen in een bad met bijvb dennengeur...  hoe ontspannen is dat. Let op! Gebruik olie nooit puur in het water. Olie blijft op het water drijven hierdoor kan de olie in direct contact komen met de huid en voor huidirritaties zorgen. De olie moet in het water oplosbaar worden gemaakt met een emulgator of gebruikt worden in combinatie met een neutraal badschuim. Bij gebruik in een kunststof bad altijd een emulator gebruiken om de olie op te lossen anders kan een kunststof bad worden aangetast. 


Waarschuwing:

Ga nooit lukraak experimenteren met essentiële oliën, want ze zijn zeer geconcentreerd. Inwendig gebruik wordt ten strengste afgeraden tenzij je kennis hebt hoe dit moet. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter of de contra-indicaties op de website of neem contact met mij op.

Bij baby's jonger dan 3 maanden kan bij het gebruik van bepaalde sterke geurstoffen, zoals menthol, leiden tot plotselinge ademnood. Pas daarom op met etherische oliën bij baby's. Bewaar etherische olie altijd buiten het bereik van kinderen.