Ylang-ylang etherische olie, biologisch

Een van de zoetste essentiële oliën! Deze biologische essentiële olie is bijzonder geschikt voor gebruik in de keuken.

Toepassing van ylang-ylangolie

In de aromaverdamper: geeft ylang-ylang een bloemige, zoete en opvallend prikkelende geur. De geur is delicater dan haar zusje, de cananga. Ylang-ylang hoeft niet gemengd te worden maar past zeer goed bij kalmerende en stabiliserende houtoliën als ceder, copaiba en sandelhout, maar ook bij opmonterende citrusoliën als bergamot, citroen en sinaasappel. Als verdamping werkt ylang-ylang ontspannend (Hongratanaworakit 2004) en opmonterend bij alle aan stress gerelateerde aandoeningen, bij onrust (Gnatta 2014), angst (Zhang 2016), depressie en slapeloosheid. De olie geeft een gevoel van warmte en geborgenheid. Op de luchtwegen werkt ylang-ylang ontspannend op een snelle en verdiepte ademhaling (hyperpnoe).

Op de huid: zie algemene toepassingsregels. Ylang-ylang is in de huidverzorging geschikt bij een gecombineerde, droge en/of vettige huid (balanceert het sebumgehalte). Daar de olie licht ontstekingsremmend en ontstoppend werkt, kan het een verstopte huid (acne, seborroe, roos) verbeteren. In een massage (alleen of samen met neroli, jatamansi, scharlei of lavendel) ontkrampend en ontspannend (Hongratanaworakit 2006) bij hartklachten (zoals hartkloppingen, tachycardie), maar ook bij menstruele krampen en PMS. Hierbij is ylang-ylang ook licht pijnverdovend. De vaatverwijdende/ontspannende werking is toe te passen bij hoge bloeddruk. Hoewel ylang-ylang van zichzelf niet stimulerend is, bezit de delicate geur een licht (seksueel) euforiserende werking dat bij veel mensen het seksleven kan oppeppen. Een massageolie met ylang-ylang past hierbij.

In het bad: zie algemene toepassingsregels. Te gebruiken als parfum, maar ook bij de behandeling van nerveuze spanningen en lichte hartklachten en huidontstekingen. 

Dosering van ylang-ylangolie

In de aromaverdamper: enkele druppels naar eigen voorkeur .

Op de huid: maximaal 4 % (1 % op beschadigde huid) - bij lokaal gebruik.

In het bad: maximaal 10 druppels in een vol bad.

Overdosering en bijwerkingen van ylang-ylangolie

Bij de aanbevolen dosering is ylang-ylang niet toxisch en niet irriterend op de huid. Er bestaat een risico op overgevoeligheidsreacties op een gevoelige of huid of bij dermatitis. Vermoedelijk is de verbinding isoeugenol daarvoor verantwoordelijk (Tisserand 2014). Te hoge doseringen kunnen leiden tot hoofdpijn en misselijkheid.

Waarschuwingen van ylang-ylangolie

Ylang-ylang is af te raden op een zeer gevoelige of beschadigde huid. Wenselijk is de aanbevolen dosering niet te overschrijden. Niet inwendig gebruiken tijdens zwangerschap. 

Specificaties

Inhoud 10 ml
Keurmerk Biologisch
botanische naam Cananga odorata var. Genuina
Afkomst Madagascar
Plantdeel Bloemen
Plantfamilie Zuurzakfamilie (Annonaceae)
Geur Zoet, Bloemen, Exotisch
Beleving Romantiek 


17,50 €